بذر کتان که گهگاه به آن تخم بزرک هم میگویند، منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر، منگنز، ویتامین B1، اسید چرب آلفا لینولنیک، و امگا ۳ است.
تخم کتان
بذر کتان نه تنها منبعی عالی برای ۲ اسید چرب مورد نیاز سلامت بدن است (یعنی اسید لینولئیک و اسید آلفا لینولنیک)، بلکه منبعی سرشار از فیبر و مواد مغذی و ویتامینها نیز به شمار میرود.
تخم کتان میتواند سبب کاهش کلسترول خون و همچنین پایین آمدن قند خون گردد.
فیبر محلول موجود در تخم کتان میتواند سبب کاهش کلسترول گردد و از افزایش پلاک در خون جلوگیری کند و در نتیجه از تنگ شدن دیواره عروق خونی که میتواند منجر به افزایش فشار خون و در نهایت سکته و حملات قلبی گردد، جلوگیری و پیشگیری نماید.
فیبر موجود در تخم کتان همچنین میتواند از افزایش قند خون در بیماران دیابتی جلوگیری کند.
تخم کتان از پوکی استخوان و تحلیل رفتن بافت استخوانی جلوگیری میکند.
خوردن تخم کتان ۳۰ دقیقه قبل از خوردن وعده غذایی سبب پر شدن معده و احساس سیری در افراد شده و در نتیجه موجب کنترل اشتها و کم خوری میشود.
هشدار
جوانه تخم کتان خوراکی و با عطر و طعم کمی تنداست. مصرف بیش از حد تخم کتان با آب ناکافی میتواند باعث انسداد روده شود.
افرادی که دچار بیماری هایی مانند اندومتریوز، تخمدان پلی کیستیک و فیبرویید می باشند، نیز باید از مصرف تخم کتان اجتناب نمایند.
زنان شیرده بهتر است از مصرف تخم کتان خودداری کنند
ترکیبات تخم کتان
حاوی انواع ویتامینها و مواد معدنی از جمله اکثر ویتامینهای گروه B بوده و دارای منیزیم و منگنز نیز میباشد.
دارای دو نوع فیبر محلول و نامحلول میباشد.
دارای چندین نوع آنتیاکسیدان قوی از جمله لیگنان است.
از آنجایی که تخم کتان یک ماده گیاهی است، یکی از بهترین منابع لیگنانها میباشد.
حاوی اسیدهای چرب امگا- ۳ بوده و از این رو ضد التهاب میباشد.
تخم کتان یکی از منابع غنی گیاهی است که دارای امگا-۳ گیاهی به نام آلفالینولنیک اسید (ALA) میباشد.
ارزش غذایی تخم کتان در هر ۲۰ گرم (یا ۲ قاشق غذاخوری):
انرژی – ۵۴.۷ کیلوکالری (مقدار روزانه = ۳%) | کربوهیدرات – ۳.۰گرم ( مقدار روزانه = ۱%) |
قند – ۰.۲گرم | فیبر غذایی – ۲.۸گرم ( مقدار روزانه = ۱۱%) |
چربی – ۴.۳گرم ( مقدار روزانه = ۷%) | چربی اشباع- ۰.۴گرم ( مقدار روزانه = ۲%) |
چربی اشباع نشده – ۰.۸گرم | چربی غیر اشباع- ۲.۹گرم |
پروتئین – ۱.۹گرم ( مقدار روزانه = ۴%) | تیامین (ویتامین B1) – ۰.۲میلیگرم ( مقدار روزانه = ۱۱%) |
ریبوفلاوین ۰.۰میلیگرم | نیاسین (ویتامین B3) – ۰.۳میلیگرم ( مقدار روزانه = ۲%) |
اسید پانتوتنیک (B5) – ۰.۱میلیگرم ( مقدار روزانه = ۱%) | ویتامین B6 – ۰٫۰میلیگرم |
فولات – ۸.۹میکروگرم ( مقدار روزانه = ۲%) | ویتامین C – ۰٫۱میلیگرم ( مقدار روزانه = ۰%) |
کلسیم – ۲۶.۱میلیگرم ( مقدار روزانه = ۳%) | آهن – ۰.۶میلیگرم ( مقدار روزانه = ۳%) |
منیزیم – ۴۰.۲میلیگرم ( مقدار روزانه = ۱۰%) | فسفر – ۶۵.۸میلیگرم ( مقدار روزانه = ۷%) |
پتاسیم – ۸۳.۳میلیگرم ( مقدار روزانه = ۲%) | زینک – ۰.۴میلیگرم ( مقدار روزانه = ۳%) |
تخم کتان برای کاهش وزن
یکی از خواص تخم کتان و نیز یکی از فواید گردو، احتمالا جلوگیری از چاقی و کمک به کاهش وزن است.
چون کتان سرشار از چربی های سالم و فیبر است، پس میتواند فرد را برای مدت طولانیتری سیر نگه دارد و این امر موجب کاهش کالری دریافتی فرد میشود.
با توجه به این خواص میتوانید برای کاهش وزن روزانه دو قاشق غذاخوری پودر تخم کتان را به سوپ، سالاد یا هر غذایی که مصرف میکنید، اضافه کنید.
طریقه مصرف تخم کتان
روشهای مناسبی برای افزودن تخم کتان به رژیم غذایی روزمره وجود دارد.
از جمله اینکه میتوانید پودر تخم کتان را با ماست مخلوط و میل کنید. همچنین مخلوط کردن تخم کتان با آب میتواند آن را به جایگزینی برای تخممرغ تبدیل کند.
میتوانید تخم کتان را به کیک یا شیرینیهای خانگی هم اضافه کنید.
سؤالی که در این میان برای بسیاری پیش میآید این است که آیا امگا۳ در برابر حرارت مقاوم است؟
براساس مطالعات زیادی که صورت گرفته است، خواص امگا۳ در دمای ۱۵۰ درجهی سانتیگراد بهمدت ۳ ساعت محفوظ باقی میماند.
چگونه تخم کتان لاغرمان میکند؟
تخم کتان از جمله موادی است که به طور چشم گیری برای کاهش چربی شکم مورد استفاده قرار می گیرد. این دانه با ۶ اثر معجزه گر به شما کمک می کند تا شکم صاف داشته باشید و کاهش وزن خوبی را تجربه کنید.
کاهش نفخ و در نتیجه کوچک کردن شکم
تمیز کردن معده و کوچک کردن شکم
آب کردن چربی ها و کوچک کردن شکم و کاهش وزن
کاهش اشتها و کاهش وزن
امگا ۳
حل معضل تورم سلولی و کاهش وزن